Život a doba spisovatele Karla Čapka

Datum konání

20. 07. 2009 - 29. 08. 2009

Místo konání

Výstavní sál - 1. patro

Popis

Město Hodonín a Městská knihovna Hodonín vás zvou na výstavu Život a doba spisovatele Karla Čapka -70 let od úmrtí Karla Čapka. Výstava potrvá od 20. července do 29. srpna.

25. 12. 1938 zemřel jeden z největších spisovatelů našich novodobých dějin Karel Čapek.

Při příležitosti výročí jeho úmrtí je prezentována putovní výstava po jednotlivých knihovnách České republiky. Výstava je zapůjčena z Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše.

Karel Čapek se narodil se v Malých Svatoňovicích, brzy se však s rodiči přestěhoval do Úpice. Studoval na gymnáziu v Hradci Králové, odkud musel (po odhalení jím organizovaného protirakouského spolku) přestoupit do Brna. Roku 1915 ukončil studium na filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval filosofii v Berlíně a Paříži. Pro svou nemoc nebyl odveden do armády a nebojoval tak v první světové válce, přesto byl touto válkou velmi ovlivněn. Po ukončení studia krátce působil jako vychovatel v šlechtické rodině, brzy však přešel k novinařině. Působil jako redaktor v několika časopisech: Národních listech (1917–1921), Nebojsa (1918–1920), Lidových novinách (od r. 1921). V letech 1921–1923 byl dramaturgem Vinohradského divadla. V letech 1925–1933 byl předsedou Československého PEN klubu. Ke konci života se oženil se svou dlouholetou přítelkyní Olgou Scheinpflugovou (26. srpna 1935 na vinohradské radnici). Po Mnichovské dohodě a Benešově opuštění této země (1938) se stal terčem politických útoků – převážně od Čechů. Poslední tři roky svého života prožil ve Staré Huti u Dobříše. Zemřel na zápal plic několik měsíců před plánovaným zatčením gestapem. Byl pohřben na vyšehradském hřbitově v Praze.

Výběr z díla:
Zářivé hlubiny
Krakonošova zahrada
Továrna na absolutno
Krakatit
Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy Zahradníkův rok
Hordubal
Povětroň
Obyčejný život
Válka s mloky
R.U.R. (Rossum's Universal Robots)
Ze života hmyzu
Věc Makropulos
Bílá nemoc
Matka
(Všechny knihy Karla Čapka jsou k dizpozici u nás v knihovně)
 

Minigalerie z výstavy

foto - Život a doba spisovatele Karla Čapka
 
 
‹ zpět