KONTAKT

Datum konání

07. 05. 2009 - 26. 06. 2009

Místo konání

Výstavní sál - 1. patro

Popis

Město Hodonín a Městská knihovna vás srdečně zvou na výstavu fotografií skupiny KONTAKT.

Vernisáž se koná 7. května v 17:00 ve výstavním sále v 1. patře knihovny. Výstava potrvá do 26. června 2009.

Každoroční výstavy fotografické skupiny Kontakt se už stávají tradicí. Pro členy tohoto sdružení je to příležitost k prezentaci výsledků jejich celoroční práce, i když výběr toho nejlepšího nebývá vždycky jednoduchý. I při letošní výstavě zůstává každý z autorů věrný svému oblíbenému žánru a fotografie většiny z nich lze už rozeznat podle jejich typického rukopisu.

Cyril Gajdík připravil reportážní fotografie ze života a práce lidí v našem regionu, které jsou pro jeho práci typické. Mezi nimi mohou návštěvníci shlédnout i vítězné snímky z mezinárodní výstavy ve Vsetíně, které v konkurenci fotografů ze 34 zemí světa autorovi vynesly zlatou medaili FIAP. Výběr z tvorby Cyrila Gajdíka bylo možné shlédnout rovněž na autorských výstavách ve Svatobořicích, v Senici a v současné době též ve stálé expozici v galerii v Ratíškovicích.
Radek Severa představí to nejlepší ze své krajinářské fotografie. Díky osobitému stylu práce s dlouhým ohniskem se prosadil v soutěži Štíty Viléma Heckela, kde získal druhou cenu. Průřez jeho tvorbou, zahrnující i vynikající snímky přírody, které mohli zájemci vidět též na samostatné autorské výstavě v Mistříně.
Ladislav Mrkva připravil další sérii dokumentárních fotografií ze života na vesnici. Snímky jsou typické svou bezprostředností a vystihují autorův vytříbený cit pro zachycení okamžiku.
Těžiště fotografické tvorby Milana Havlíčka je v krajinářské fotografii a zčásti i v dokumentu, i když autor se netají také svým zájmem o portrét. Letošní výstava přináší jeho vynikající fotografie slovácké krajiny a zčásti též snímky z maďarské puszty.
Také Zdeněk Kučera navazuje na svou již tradiční práci krajináře, v níž se často vrací k černobílé fotografii. Soubor jeho snímků je doplněn sérií makrofotografií. Díla z obou okruhů tvorby autor představil na společné výstavě znojemského fotoklubu Taurus a na další samostatné výstavě, konané rovněž ve Znojmě.

Na podzim loňského roku podnikli členové Kontaktu společnou cestu do maďarské puszty v okolí Hortobágy, kde vznikla série snímků dokumentujících unikátní přírodu, krajinu a život na vesnici. Sdružení se ale snaží udržovat aktivní vztahy i s ostatními fotografickými kluby v okolí. V loňském roce se uskutečnilo setkání se slovenským fotoklubem Retina, později se členové Kontaktu zúčastnili rovněž výstavy tohoto klubu v Senici a na jaře letošního roku zorganizovali společné fotografování slovácké krajiny s fotoklubem Okamžiky Zlín. Za velký úspěch lze považovat účast na národní výstavě ve Svitavách pořádané v loňském roce, kde byla skupina Kontakt zastoupena celkem 16 fotografiemi, reprezentujícími kolektiv i jednotlivce. Všechny zmíněné aktivity jsou dokladem toho, že působení těchto hodonínských fotografů již svým významem a rozsahem překročilo hranice regionu.
Ukázku z tvorby skupiny Kontakt je možné shlédnout rovněž na internetových stránkách www.fotoklub.estranky.cz/ nebo na samostatných stránkách Cyrila Gajdíka www.gajdikcyril.estranky.cz/.
 

Minigalerie z výstavy

foto - KONTAKT
 
 
‹ zpět